6 січня — Святий вечір або свята вечеря, мабудь найдавніша різдвяна традиція яка існує в Україні і я точно знаю, що на столі у цей вечір має бути 12 страв. Що готувати після Нового року вирішити не можу, чому саме 12 страв теж не знаю і чи враховується компот? На перший погляд задача проста, але з багатьма невідомими. Тож вирішила піти на ринок (бо саме тут у ці дні збираються знавці традицій і новин)та попитати у скадовчан що готують вони на Святий вечір, а заразом і просто поговорити бо давно не бачились, аж з Нового року.

12 страв.

По перше, зразу розказали дві версії «чому 12 страв». Це може бути кількість місяців у одному році, або кількість апостолів. Який варіант вірний — кожен вирішує сам, а мені подобаються обидва.

Що «неправильне» готують на Святий вечір

Далі про страви. Скажу чесно, не всі скадовчани готують на Святий вечір пісний стіл. Будуть запікати гусей, курей, качок, робити або купувати домашні ковбаси та сальтисони (кажуть у однієї продавчині з Широкого домашня ковбаса найсмачніша і її навіть треба замовляти заздалегіть), хто не варив холодцю на Новий рік зварить його на Різдво. Деякі господині приготують млинці з печінкою та паштет, нафарширують окорочки. Налисники накрутять 6-го, а з вершками протушкують 7-го. Салатики будуть переважно овочеві і без майонезу, кажуть що олів’є вже понаїдались і треба переходити на кислу капусту та огірки.

…Рецептів мені надавали хоч книгу пишу і деякими я скористалась.

Кутя.

А от кутю будуть готувати всі з ким я сьогодні говорилиа, бо кутя- найголовніша страва на столі у Святий вечір. Одні готують кутю з рису, інші з пшениці. Рис беруть круглий, антонівський, а пшеницю — ярову. Одна жіночка буде варити кутю з «булгуру» (то така пшенична крупа). Я кутю зварила так, як порадила більшість співрозмовниць. Пшеницю замочила на цілу ніч, а потім її зварила, мак запарила і перемолола, горіхи посікла, мед розвела узваром. Все змішала… кутя готова.

Узвар.

Взагалі компоти варю без цукру, той хто любе солодке, цукор насипе сам. Так мене навчила моя сусідка, так я і роблю. А от узвар для куті готую зразу солодким і  з різними сухофруктами — фруктами і ягодами. Скадовчани теж віддають перевагу узвару, але дехто зваре компот з заморожених вишень та слив.

Вареники.

Наліпила вареників з картоплею і з капустою. Тісто зробила заварне на олії, щоб пісні були на 100 %. В деякі вареники заховала сюрпризи. Комусь попаде горішок — то домашній затишок, нитка — до дороги, зернина — багатство, родзинка — спокуса, рис — добробут в домі, цукор — солодке життя, гудзик — обновка, а мак — до щастя. І взагалі, вареники на столі символізують достаток родини. (З гудзиками зліпила два вареники, а з сіллю та перцем не робила)

Про свято вареників у Скадовську тут — https://skadtalk.cc/blog-post_13-2/

Пісний борщ.

Цю страву згадала жіночка з одного сусіднього села і каже, що раніше пісний борщ був обов’язковою стравою на святковому столі. Як правило, готували такий борщ з грибами та квасолею, могли додавати чорнослив . Борщ символізував мир та злагоду, а ми готували пісний борщ з бичками на фестивалі «Смаженого бичка»

Риба не суші?

У ці дні на рибних рядах скадовського ринку справжній ажіотаж. Люди купують рибу, різну, і солену, і свіжу, і копчену… на запекти, посмажити, для грилю, котлет та на фарширування. Саме тут я і підслухала ідею зробити суші, мене навіть навчили як зробити їх навиворіт щоб зекономити листи норі. Тож риба у нас буде, а вона символ віри і на столі вона має бути обов’язково.

Хліб та рулети.

Хліб, рулети, калачі, пироги, пиріжки — все це будуть пекти скадовчанки до святкового столу. Рулети з маком, пироги з капустою, пиріжки з маком та рисом, макові коржі, печиво і навіть різдвяне кільце з марципанами. Я спекла рулети з маком та хліб.

Салати

Найпопулярніші салати які згадали скадовчани — це корейські салати. Підуть на ринок виберуть і куплять. Все, салати є. Будуть варити буряк і терти його з часником. Свіжа капуста з горошком, апельсини з салатним листям і гірчицею (я таке зроблю бо вже куштувала), ананаси з сиром, кисла капуста, квашені сині… А ще мені нагадали — чорнослив з горіхами. Я вже зробила! Смакота!

Картопля буде практично у всіх, у більшості це буде ціла картопля заправлена олією зі смаженою цибулею і часником. Популярна страва на Святий вечір — голубці, але переважно з м’ясом.

Пісні голубці.

Пісні голубці зараз не популярні, а я попрошу свою маму хай вона зробить такі, бо я їх дуже люблю. Такі різні смаки об’єднані в одну страву: кислі пелюстки, солодкі абрикоси, вишні і рис. Мммм, такі робила ще моя бабця. То справжня святкова страва на Святий вечір.  Їдемо в гості до баби Марії, а в неї вже все наготовлено, напечено, стоїть на припічку чекає гостей. Тут і голубці, і капуста, і шулики, а запахи, а гості які приходили, всі з своїми історіями, гостинцями від зайчика… Ногами тупають біля порогу, кожухи знімають, всі веселі, щасливі, двері риплять, мороз у хату заглядує … казка . То було в Улянівці.

А я зробила страву без назви, бо об’єдналала в ній кілька запропонованих рецептів з базару. Квасоля, гриби, цибуля, морква і кисла капуста. Смачно і незвично.

Чого тільки не кажуть люди. І сміх і гріх.

Ходила я по ринку, купувала різні смаколики до свята, з людьми говорила, рецептами цікавилась,  а воно одне за одне та й новини деякі взнала. Воно й не новини, а так, одна баба сказала. Хочете вірте, хочете ні, як кажуть «за що купила, за те продаю» , але  кажуть що:

  • Один дядько, біля Карги бачив літаючу тарілку;
  • На старому молокозаводі копачі металу знайшли клад;
  • У Скадовськ може повернутися Устінов;
  • «Торги про справі мера пройшли». У апеляційному суді вже все дорого домовлено, по справі скадовського мера і він не вигра;
  • На новорічному балу хтось згубив черевик 43 розміру;
  • Якщо весь час жувати зубочистку то можна схуднути;
  • На активістів поскаржились депутати, бо ті заважають їм красти (як сказали так і пишу) і тепер тих активістів будуть арештовувати і судити як «прєдателєй народа».
  • Асфальт на Маріінській потріскався бо там проходить «разлом»;
  • У Скадовську будуть ще одні «Вечорниці» (і треба йти);
  • Є апарат, який можна під’єднати до корови і зразу буде сухе молоко яке потім можна зразу розвести водою.
  • Скадовськ ще не «раздєрібанілі».
  • Біля Скдовської головної ялинки, 1 січня було дуже багато сміття і народ наш не дуже культурний. (Вже прибрали, я ходила дивилась)
  • У Скадовську завжди все по-чєсному.
  • Ну про «конєц свєта» навіть не кажу…

А сьогодні колядуйте!

«Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся,
Ой, радуйся, земле, Син Божий народився.»

«Коляд, коляд, колядниця,
Добра з медом паляниця,
А без меду не така,
Дайте, дядьку, п’ятака.
Одчиняйте скриньку
Та давайте сливку.
Одчиняйте скриньку
Та давайте п’ятому ятачок»

Заходьте, ми там де були «Вечорниці»…

Завтра буде Різдво. З святом!

 

 

2 КОМЕНТАРІ

Добавить комментарий