У ці передсвяткові дні, Святий Миколай зі своїми помічниками — ангелами, випікає печиво для дітей. Печива повинно вистачити для всієї малечі планети, щоб прокинувшись кожен хлопчик чи дівчинка знайшли у себе під подушкою святковий подарунок — пряник «миколайчик»!

Роботи у Миколая дуже багато, він ледве встигає все переробити, тож ми вирішили йому допомогти, щоб наші юні скадовчани не залишились без подарунків, а батьки не забули, що мрії дітей повинні здійснюватися.
На цей раз ми зібралися в кафе «Citadella» де за дорученням св.Миколая виготовляли чудові пряники — «миколайчики».

Ми працювали, відпочивали та робили гарну справу. 
Для початку заварили нашої шипшини, класичного чорного чаю та єгипетської екзотики і приступили до роботи.

Керувала всім дійством шеф-кухар «Citadella» — пані Олена. Ми вже з нею гарно знайомі по «Смаженому бичку» та по прийому з нагоди Дня міста. Оленчині бички, на святі, були найоригінальнішими та найсмачнішими, що значить одна назва — «Бичок по- скадовськи. Філерований, маринований традиційними українськими спеціями та смажений з апельсиновим фламбе.»О!

Зараз про пряники від Олени. Ось складові наших «Миколайчиків»:
Тісто:

Цукор — 2 склянки
Вода — 1 склянка
Розпушувач або сода з оцтом.
Спеції — кориця, гвоздика (базові складові)
Маргарин — 15 гр.
Мука — 1-1,2 кг.

Глазур:
Цукор — 2 склянки
Яйце — 4 шт. (білки)
Харчові барвники.

На тихому вогні розчинити цукор з водою, поки розчин не набуде світло-коричневого кольору. Додати вершкове масло або маргарин, розпушувач, або соду з оцтом.
Додати до сиропу мелену корицю, гвоздику, кардамон, імбир (краще сушений з пакетику) та маргарин, муку. Вимісити тісто та залишити на 2-6 годин.
                                        
Секрети від Олени:
— тісто виходить достатньо туге, тому перед розкатуванням можна його нагріти у мікрохвильовій печі, 1-2 хвилини.
— якщо додати у тісто перець чорний, червоний та паприку, вийдуть пікантні пряники з перчинкою. (Нам дуже сподобались).
Далі всі приступили до творчого процесу. Дорослі і діти озброїлися олівцями, ножицями та картоном.

Малювали та вирізали сніговиків, чобітки, зірочки, будиночки, сани, півників, ялинки, іграшки…все на що була здатна наша фантазія.

Творчий процес кипів, захвачував та заворожував.

Далі трафарети переміщали на розкатане тісто та дуже обережно вирізали майбутні пряники.

І діти і батьки працювали разом, робили одну роботу. Всі були і дорослими і дітьми одночасно.


Дорослим навіть було чому повчитися у юних помічників св.Миколая.

Якщо матусі вирізали нехитрі фігури, зрозумілі і нескладні, то Нікіта зробив цілу долоню. Каже, що у нього багато друзів і вона йому знадобиться для привітань-куштувань.


Робота кипіла.


Почали з’являтися перші витвори мистецтва.

Будиночок від Назара та ялинка.

Олена, супер кухар! Поки ми займалися «миколайчиками», вона зробила та спекла гарнющу піцу Кальцоне.

Ми вже домовились про наступний майстер клас.

Неймовірно захоплюючий та відповідальний процес приготування різнокольорової глазурі

та нанесення її на вироби. Глазур для малювання та глазурування, між іншим, відрізняється.

Рукавичка.

К.Маркс виявився правий коли писав про переваги розподілу праці та розвиток вузькопрофільних спеціальностей. Ми до цього дійшли самі, розділились на два цехи — вирізання

та декорування. Робота значно прискорилась. Ми набираємося досвіду.

До діла стали і великодні прикраси

Діти приймали саму активну участь у роботі. Вони встигали все: малювати, вирізати, розкатувати тісто, розфарбовувати пряники, куштувати їх, складати пазли, приймати участь у змаганнях, розгадувати ребуси, грати на піаніно…втомитися та зарядитися енергією. 

Відомий скадовський блогер пані Ольга Вологжаніна прийняла активну участь у приготуванні пряників та їх розмальовувані. Перші пряники були саме Ольжині,

акуратні та веселі.

Вони зразу потрапили на стіл до найвибагливіших цінувальників солодощів — наших дітей.

Оцінили вони на «12» і пиріг від пані Вікторії Керекелиці з яблуками та карамеллю.

Декорування та прикрашання мабудь самий захоплюючий етап роботи.

коли невиразне та безіменне печиво перетворюється у святкові пряники — «миколайчики»


які втілюють в собі всі мрії дитинства та надію у майбутнє, довіру батькам та віру в Бога.

Святий Миколай та ми залишились задоволеними роботою та результатом.

Так торкаються дитинства…

Добавить комментарий