Чим зараз можна здивувати жіноцтво? Зараз, прямо напередодні новорічних свят: салати, тістечки, фламбе чи дефлопе… це все цікаво і екзотично, але треба щось таке, незвичне. Спечу хліб!

Бездріжджовий хліб -проста ідея до вишуканого столу.

Скажу по великому секрету, то ми готуємося до низки вечорниць у Скадовську і першу присвятимо цікавим стравам та мандрівкам.

Тож я вирішила спекти хліб. По перше він у мене буде модним, бездріжджовим. По друге -святковим, різдвяним. З горішками, цукатами, родзинками та спеціями. Про спеції ми теж зробимо вечорниці. Але то потім, бо розкажу всі секрети.

Хліб на заквасці з цільнозернової муки.
Хліб на заквасці з цільнозернової муки.

Сьогодні я тренувалась і спекла ось такий кругленький буханець. Я звичайно ж зробили і простий хлібець, який віддала чоловікові на полювання.

Користь і не користь хліба на заквасці.

Поняття » бездріжджовий» ми вживаємо не так вже й давно. Застосовуємо його до хліба який випікається з різноманітними натуральними заквасками, у мене закваска з води й борошна, а торік була родзинкова. Але називати хліб на заквасці безбездріжджовим не зовсім правильно, бо дріжджі в ньому є, звичайно не синтетичні та штучні, а натуральні. Повністю бездріжджовий хліб — це лаваш.

Я пішла у наші магазини подивитись на хліб. 98% випічки виготовлена з «швидкими» дріжджами, а на заквасці ще треба дуже пошукати. Дівчата з «Запашний хліб», що по вулиці Олександрівській, кажуть що в них такий хліб є завжди.

Чим гарний бездріжджовий хліб, я маю на увазі хліб на заквасці? Він містить велику кількість енергії, легко засвоюється і корисний для організму. У ньому не має промислових дріжджів, він не шкодить мікрофлорі організму і я сама контролюю вміст свого хліба. Муку беру цільнозернову або житню і полюбляю спеції.

Вважається, що головним недоліком хліба на заквасці є тривалий технологічний процес. Може й так, але я пристосувалася, розбила його на два етапи: ввечері замішую тісто і формую буханці, а зранку печу (40 хвилин). Або навпаки — зранку тісто, ввечері — хліб.

З чим можна пекти домашній хліб.

Я пробувала пекти хліб з різними «наповнювачами» — смажена цибуля з часником, сухі спеції типу «прованські трави», різне насіння та ягоди і навіть вишнева варення. А сьогодні от такий Різдвяний хліб (тренувальний) до вечорниць.

Хліб на заквасці з цільнозернової муки.
Хліб на заквасці з цільнозернової муки.

Про самі вечорниці розкажу наступним разом.

Чекайте оголошення.

Добавить комментарий