Про печиво. Рейтинг печива. Як обирають печиво жінки, чоловіки і діти.

0
1337

Сьогодні про печиво.

Літо, спека, на столі різноманітні фрукти-ягоди, кавуни, дині, виноград, але десь у вазочці лежить печиво. Печиво до кави, до чаю, просто якесь на всякий випадок, або домашнє, спечене з любов’ю. Я більше купую печиво ніж печу. То часу немає, то такий гарний коржик лежить, що не втримаєшся і купиш, а обгортки на кондитерських виробах які гарні, ну не пройдеш мимо, хіба що очі треба заплющувати. Але, не така вже я й пропаща господиня яка весь час купує те печиво, бо іноді я його печу сама.

То цілий процес. Треба «залізти» в інтернет і надивитись різних світлин з випічкою та начитатись рецептів (іноді на цьому процес закінчується). Відкрити свій блокнот на переглянути, що там є. Заглянути в холодильник, в шухлядки, перевірити чи є цукор та мука.

Подарунок від діда Івана.

А я, ще обов’язково переглядаю свою головну кулінарну книгу, найціннішу, найавторитетнішу для мене. Мені цю книгу подарував мій дідусь. Дід Іван. Подарував коли мені був один рік. Підписав, залишив спогад, пам’ять, тепло, любов… Робіть такі подарунки, то дуже приємно і цінно. 

Так от, я все те передивляюсь, перечитую, печу/не печу, надихаюсь, купую чи ні. Задумалась про корисність. 

Рейтинг печива. Галети

Тепер по черзі. Найбезпечнішим печивом виявляються прості галети. Їх готують тільки з води і борошна, тому вони є найбільш дієтичними, неалергічними і низькокалорійними (340 ккал на 100 г). Щоб виріб вийшов повітряним і тендітним, тісто розгортають у спеціальній машині-ламінаторі товщиною всього 0,2 мм, а потім з’єднують пласти один з одним — в результаті в кожній галеті виходить 40 шарів. Потім їх ріжуть кружальцями або квадратиками, обов’язково протикають та випікають. Чистих галетів у нас в продажі майже не буває. 

За схожою технологією готують «Марію» та «Зоологічне», правда, в їх складі присутні жир і цукор, але оскільки кількість цих інгредієнтів мінімальна, це печиво вважається дієтичними, а лікарі дозволяють вживати його при дієті. 

Рейтинг печива. Соломка

На другому місці буде Соломка, вона теж відноситься до сухого печива, зробленого з борошна і води, але вона мість в своєму складі достатню кількість цукру та має специфічну технологію приготування. Для отримання коричневої, глянсової поверхні, соломку дуже сильно прожарюють і в середині готування обприскують лугом, без якого виріб був би блідим і непоказним. 

Рейтинг печива. Вівсяне

Далі — вівсяне печиво. Жиру в ньому небагато (на 100 г борошна всього 5 г) і, що найголовніше, крім пшеничного борошна використовується вівсяне, в співвідношенні 3 до 1. Саме воно забезпечує кондитерський виріб клітковиною, вітамінами і мінералами. Втім, не кожне вівсяне печиво,  корисне. Правильне вівсяне печиво можна впізнати по кольору!

Якщо печиво гарне, глянцеве і яскраво-коричневе, значить, воно не натуральне. Справа в тому, що при нагріванні суміш білків і цукру змінює колір і випічка стає темною. А ось коли в тісті присутня велика кількість вівсянки, вона гасить цей процес, як лимон у чаї, і виріб виходить блідим. Якісне вівсяне печиво буде непоказним на вигляд: сірувато-коричневим і без глянцю на поверхні. Відсутність ароматизаторів, консервантів і підсилювачів смаку, які сьогодні активно додають деякі виробники, теж є критерієм якості солодощів.

Рейтинг печива. Цукрое

На 4-му місці цукровее печиво: «До кави», «Вершкове», «Корівка», «Сахарное»У цьому печеві значно більше жирів, ніж у вівсяному (20 г на 100 г борошна), і робиться воно з дуже пластичного тіста, яке легко приймає і зберігає форму, тому на його поверхні штампують різні візерунки і написи. Якщо візерунки розпливлися, значить, виробник заощадив, скоротив кількість жиру і додав воду.

Гарне цукрове печиво має бути жовтуватого кольору, крихке, пористе і здатне до швидкого набухання. До цього печива виробники полюбляють додавати ароматизатории, що зовсім не корисно, а от соди або вуглеамонійної солі в складі лякатися не варто — під час випічки ці розпушувачі перетворюються і стають безпечними, до того ж завдяки їм печиво виходить повітряним і добре відкушується.

Рейтинг печива. Пісочне

5-е місце за пісочними виробами. Пісочне печиво дуже калорійне, до 500 ккал, з великою кількістю цукру і жирів (30 г на 100 г борошна). Саме пісочне печиво краще готувати самим з використанням вершкового масла, тому що все магазинне печиво роблять з маргарину. На відміну від цукрових, пісочні вироби не настільки добре тримають форму, але все-таки курабье, колобочки і трояндочки повинні бути без рваних та скошених країв.

А взагалі, при виборі печива, треба звертати увагу на їх склад, чим коротше і простіше список інгредієнтів, тим більш безпечною буде випічка.

Рейтинг печива. Крекери

6-е місце — крекери. Крекери зайняли останнє місце, по корисності, завдяки своєму складу. Тому що робляться вони за технологією сухого печива — розкачуються найтоншим шаром, збираються в багатоярусний «торт» і розрізають на круги, ромби і квадрати.

Але на відміну від корисних галет кожний з 40 шарів змащується маргарином і присмачується харчовими добавками (ароматизатор сиру, шинки, ікри). Природно, виріб виходить неймовірно жирним і його калорійність стає на рівні пісочного — 480-500 ккал. Крім того, крекери рясно посипають сіллю, яка викликає спрагу.

Скадовський рейтинг

 

Як замітили продавці печива та цукерок, на Скадовському ринку, по печиву можна зразу сказати хто тримає відпочиваючих, а хто ні. Хто має постійний заробіток, а хто сезонний, до кого варто йти за курортним збором, а кого навіть не варто чипати.

Тож так:

Пенсіонери, які влітку тримають відпочиваючих дозволяють собі купувати дороге печиво, печиво з кремом, горішками та мармеладом, щоколадні цукерки. Дозволяють побалувати себе смачною випічкою. Взимку, вже немає різниці між  тими хто тримає відпочиваючих та тими хто ні. Економлять всіх. Стають популярними пряники, бублики, легке та недороге печиво.

Діти (без батьків)- Якщо до прилавку з печивом та цукерками прибігли діти без батьків, то тут у фаворі -чіпси, сухарики, круасанчики та льодяники.

Жінки. Самою непередбаченою категорією покупців є жінки, від них можна очикувати будь яких несподіванок. Тут має вплив на дієті жіночка чи ні, додому вона купує печиво чи візьме його з собою в гості, до кави те печиво, до чаю, чи просто хочеться щось перекусити по дорозі. Хрустке, м’яке, з насінням, рум’яне, бліде, краєчки щоб були рівненькі, кругленьке, квадратне… Жінки одним словом.

Чоловіки. Тут вибір залежить від списку який дала дома жінка, від бажання дітей які стоять поряд та кума якого зустрів на базарі і який купує собі печиво по списку який дала йому його жінка і тоді чоловік купує і собі, за компанію, як кум.

Чоловіки купують торти!

Зараз на ринку та в магазинах продається багато печива з шоколадом, джемом, желе, крихтами … Гарне теке і … все, тільки гарне. Про добавки.

Добавки до печива

Натуральним шоколадом, зробленим з корисного какао-масла, печиво не заливають. І справа тут не в жадібності виробників, а в технологічній необхідності. Виявляється, жири з какао-продуктів і з печива при взаємодії викликають неприємний запах і смак гіркоти. Тому глазур роблять навіть не з пальмових замінників какао-масла, а з лауриновой кислоти. Вона ж використовується для виготовлення вязнучих на зубах солодких плиток.

Шоколадна крихта то термостабільний шоколад. Його шматочки не плавляться навіть в печах при + 220 ° C завдяки гігантській кількості штучних добавок.

Джем. Якщо в чистому вигляді фруктово-ягідне желе корисне, то у випадку з печивом ця начинка стає шкідливою. Тому що для яскравості в неї додають багато барвників, а також пристойну порцію вологоутримуючих та термостабільних хімічних добавок. Без яких начинка під впливом спеки буде карамелізуватися і, віддавши воду, зменшуватись в розмірі, залишаючи всередині печива порожнечу.

Желе. Останнім часом з’явилося печиво, прикрашеного червоним, жовтим або зеленим желе. Виглядає спокусливо, але по суті шкідливо. Адже це вже не корисне желе або мармелад на основі пектину, а хімічний гель з масою термостабілізуючих добавок.

Натуральні добавки які додають до печива це — горіхи, арахіс, насіння соняшнику, кунжуту, льону та маку, родзинки. Все інше — хімія.

Терміни зберігання печива.

І на останок про терміни зберігання. Зіпсувалося чи ні печиво, можна визначити за його смаком та ароматом. Найголовніше, воно не повинно бути прогірклим. До речі, чим сухіше випічка, тим довше вона зберігається. Галети, крекери, «Марія» або «Зоологія» не псуються цілий рік (природно, в тому випадку, якщо знаходяться в поліетилені і захищені від вологи). А ось якщо такий термін придатності стоїть на пісочному печиві — це говорить про велику кількість консервантів в ньому.

От і задумаєшся, пекти печиво самому, чи купувати в магазині. Булочки, рулети з джемом чи з чим? Рулети з цукатами чи з чим?

А мені подобалась Скадовська булочка з штрейзелем, коли той штрейзель пах вершковим маслом і був солодко-ніжним…