Хто з скадовчан та гостей міста не любить квас? Лише той хто його не куштував. Квас — це справжній слов’янський напій, смачний і  корисний за будь-яким столом. А влітку, примітні жовті бочки з скадовським квасом дуже довго були ледве не єдиним порятунком від спраги на тлі нестерпної скадовської спеки.

Це вже потім з’явились коли-пепсі і народ з пузатих бокалів та гранених стаканів перейшов на зручні пляшечки. Квас залишився для гурманів, любителів та тих, хто розуміється на корисному для здоров’я.

Квас не вода! Квас завжди вживали для повного відновлення сил, освіження і харчування організму. Наші предки розумілись на корисному!

Що таке квас

Квас — це традиційний слов’янський напій з борошна і ячмінного (або пшеничного) солоду і саме такий квас готують на Скадовському хлібокомбінаті. Традиційний.

Виробництво скадовського квасу засноване на бродінні, яке надає напою такий неповторний смак і аромат.

Головний майстер цеху безалкогольних напоїв Тетяна Олександрівна Шешеня каже, що да складу скадовського квасу входить: Вода, цукровий сироп, сусло, закваска з кисломолочних бактерій та 150 гр. дріжджів на 2 тони води.

Воду беруть з власної скважини та додатково очищають, а рецепт Скадовського квасу класичний і виготовляють його за державним стандартом.

Ще Тетяна Олександрівна каже, що приємну кислинку квасові дають кисломолочні живі бактерії, а гарний колір — сусло.

Срок реалізації Скадовського квасу лише два дні. Дома, у холодильнику можна тримати натуральний квас до 5-7 днів.

Дома зазвичай квас готують з сухого житнього хліба. Залежно від рецепта, в напій можна додати мед, різні ароматичні трави, ягоди і фрукти.

Цікаво, що у Скадовську, господині квас використовують в якості основи для холодних страв. На сьогоднішній день найвідомішим з них є окрошка з квасом. І повірте, це на багато смачніше ніж мінеральна вода, майонез чи ще щось.

Скадовський квас — безалкогольний напій і його можна давати дітям, а от у стародавні часи процес ферментації квасу досягався до такої міри, що він був — якісним, алкогольним напоєм. Зараз алкоголтних квасів не виготовляють.

Сьогодні, згідно з ГОСТ, алкоголь не повинен перевищувати 2% квасу. А в Європі спеціальна комісія з алкогольних напоїв порівняла квас зі слабоалкогольних пивом.

Переваги квасу

Крім приємного кисло-солодкого смаку, квас дуже позитивно впливає на функціонування всього організму. Квас покращує серцево-судинну систему, прискорює обмін речовин. Цей напій містить спеціальні кислоти, які допомагають квасу повністю втамувати спрагу. Квас містить достатню кількість вуглекислого газу, який всмоктується в стінки шлунка, підвищує апетит і покращує травлення. Тому пити квас рекомендується тим, у кого поганий апетит, а також під час одужання після хвороби.

Квас насичений вітамінами В1 і Е, цукрами, мікроелементами, амінокислотами, ферментами. Регулярне вживання квасу допомагає підвищити імунітет, поліпшити травлення, підвищити загальний тонус організму. У напої містяться корисні молочні бактерії, які впливають на травлення так само, як кефір, ряжанка, і йогурт.

Сьогодні на полицях Скадовських магазинів дуже багато напоїв «квас», які на смак трохи схожий на справжній квас. Ці псевдокваси виготовляють з соди, підсолоджувачів і ароматів. Такі кваси не має нічого спільного зі справжнім квасом і це не те, що ми пили в дитинстві… але у скадовчан є Скадовський квас! Справжній квас.

Дійсно, Скадовський квас відрізняється від магазинних квасів там що він справжній! Живий, натуральний, цілющий і природній, а квас у бутилках то звичайна газвода. Цінуємо та обираємо наш продукт, цого виготовляють для нас.

Яким буває квас.

У Скадовську готують хлібний квас. Ми південний регіон, зерновий і тому квас у нас пшеничний. Квас Скадовського хлібзаводу готується за державними стандартами і відповідає всім технічним нормам з дотриманням технлогічних процесів. А взагалі кваси бувають різні: Буряковий, березовий, яблучний, медовий, ягідний…

Що головне для квасу.

Одним з важливих секретів гарного квасу є м’яка і чиста вода. Якщо вода не відповідає цим вимогам то і квас буде поганий, а то і взагалі не вийде.

Чистота! Весь технологічний процес має проходити в ідеально чистих умовах, інакше з’явиться грибок і цвіль. За таких порушень процесу квас вживати не можна. Санітарія, термічна обробка та миття обладнання содовим розчином, дотримання всіх санітарних норм то процеси яких обов’язково дотримуються при приготуванні скадовського квасу. А ще миття бочок, тих бочок у яких продається квас. Бочки миються за принципом посудомийної машини, приєднується шланг, включається подача води і процес запущено. Потім дезинфікація. Чисто!

Колір та аромат! Щоб отримати гарний, насичений колір квасу та специфічний кисло-солодкий його запах треба використовувати тількі якісні продукти. Хліб, солод і дріжджі. Скадовський квас — якісний продукт. Він прозорий, має необхідну кислинку і містить 5,4-5,8 одиниць цукру. Гарно!

Як робили квас у давнину.

Зараз зварити справжній квас за стародавнім рецептом майже не можливо.

Спочатку русичі обробляли крупи: поливали, пророщeне зерно, пропарювали, висушували і подрібнювали. Борошно використовувалося в суслі. Все заливали водою і залишали на кілька днів. У цих умовах квасу доводилось довго чекати, тому рецепт приготування квасу постійно поліпшувався.

У Скадовську готують смачний і справжній квас, нам лише треба правильно його зберігати:

  • Не зберігати квас в алюмінієвому посуді;
  • Квас на смак краще, коли зберігається в прохолодному приміщенні;
  • Ви повинні випити квас через 3-5 днів, інакше він стає кислим.

На Скадовському хлібзаводі кажуть:»Пийте квас за своє здоров’я -це наша кока-кола!»

Раніше на Скадовському хлібзаводі робили та розливали солодку воду і вона користувалась попитом бо теж була якісним продуктом. Зараз від її виробництва прийшлось відмовитись тому що ліцензія на виробництво б/а напоїв стала дуже дорогою і її сплата під силу лише великим виробникам.

Цех безалкогольних напоїв Скадовського хлібзаводу працює сезонно і зайняті тут лише три чоловіки, та й квасу купують меньше, каже Тетяна Олександрівна, діти таки люблять кока-колу, а достатньої пропаганди здорових, натуральних продуктів місцевого виробника немає.

Цінуємо та обираємо наш продукт, його виготовляють для нас.